Vloerverwarming plaatsen in je interieur: het loont!

20-02-2018

Vloerverwarming is uitgegroeid tot een volwaardige manier van verwarmen. De temperatuur is makkelijk te regelen en de warmteverdeling is erg aangenaam. Het is ook een onzichtbaar én een zuinige manier om te verwarming.

Waarom kiezen voor vloerverwarming ?
Een groot voordeel van vloerverwarming is de lage energie kost. Zo is het mogelijk om een aangename kamertemperatuur in stand te houden zonder hoge stookkosten.

Het systeem werkt op een lage watertemperatuur van zo'n 35°C. Verwarmen op een lage watertemperatuur vergt dan ook veel minder energie dan radiatoren of convectoren, die een hogere watertemperatuur vereisen.

Verwarming in de vloer werkt met stralingswarmte via verwarmingsbuizen onder de vloer. Deze verwarmingsbuizen worden op een vaste afstand van elkaar gelegd over de volledige ruimte. Door deze gelijkmatige warmteverdeling vanaf de grond bereik je sneller een comfortgevoel. De thermostaat kan gerust 2°C lager om hetzelfde comfort te krijgen als bij radiatorverwarming.

In vergelijking met andere verwarmingsmethoden kost het dan wel meer in aankoop, het rendement van vloerverwarming is gunstig. Door de betere warmteverdeling en het voordeliger energieverbruik verdien je de hogere kostprijs zeker terug

Verschillende soorten vloerverwarming
Het natte vloerverwarmingssysteem of vloerverwarming in de chape is de meest gebruikte soort. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer geplaatst.

Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Daardoor varieert de opbouwhoogte tussen 16 en 20 cm. Het natte systeem is dan ook enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waar voldoende inbouwhoogte voorzien wordt.

De verwarmingsbuizen doen de chape opwarmen, uitzetten en krimpen. Bij vloerverwarming met een nat systeem moet de chape steeds voorzien worden van een wapeningsnet of staalvezelbewapening om barsten in de tegels of chape te vermijden. Tussen verschillende ruimtes wordt ook een uitzettingsvoeg voorzien.

Bij een vloerverwarming droog systeem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. De isolatieplaten doen dienst als warmtegeleider. Ze zorgen voor een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding.

De inbouwhoogte bij het droge vloerverwarmingssysteem is minimum 6 centimeter. In vergelijk met het natte systeem heb je dus 10 centimeter minder opbouwhoogte nodig. Het droog systeem wordt vooral toegepast bij renovatie met een beperkte vloeropbouw en houtskeletbouw woningen.

Het elektrische systeem wordt meestal gebruikt als bijverwarming voor ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden. Denk maar aan badkamers, garages of hobbykamers.

Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming. Deze systemen verschillen in dikte, capaciteit en opbouw en kennen elk een specifieke toepassing:
- Verwarming met matten
- Verwarming met elektrische kabels
- Verwarming met elektrische foliesystemen

De belangrijkste voordelen van het elektrische systeem zijn de makkelijke installatie en lage installatiekosten. Daarnaast heb je ook geen dure voorzieningen nodig zoals een cv-ketel met bijhorende leidingen. Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd is het systeem minder geschikt. De stroomkosten zullen dan te ver oplopen. Hierop kan je dan weer besparen door zonnepanelen te plaatsen

Het is ook mogelijk om vloerverwarming in te werken in de bestaande vloer door middel van frezen. In de bestaande chape zal men dan sleuven frezen waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen.

Bij dit type grondverwarming liggen de buizen dicht bij de uiteindelijke vloerafwerking. Dat zorgt ervoor dat de vloer snel warm wordt en dat het warmteverlies naar onder toe beperkt blijft. Infrezen wordt vaak toegepast bij casco projecten en bij renovatieprojecten waarbij de opbouw beperkt is of de dekvloer nog in prima staat is.